Ammattiyhdistysliike ajattelee jäsentensä tulevaisuutta

Sipilän hallituksen kehysriihessä esittelemät ajatukset ovat aiheuttaneet paljon keskustelua työntekijöiden oikeuksista ja asemasta yhteiskunnassa. Ihmettelin kovasti viime viikolla A-studiossa esiintyneen yrittäjätaustaisen kansanedustajan kommentteja siitä, että ammattiyhdistysliike on 1970-luvulle jämähtänyt EI-liike. Omalla kokemuksellani ammattiyhdistysliikkeen toiminnasta voin sanoa, että me katsomme tulevaisuuteen.

Ay-liike tutkii yhteiskunnan kehittymistä, kansainvälisiä trendejä ja toden teolla hakee keinoja jäsentensä työolojen, työsopimusten, ammattitaidon ja työssäjaksamisen parantamiseksi. Pelkästään asioita vastustamalla ei maailmaa muuteta.

Olen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajiston puheenjohtaja ja siksi voin osallistua myös JHL:n hallituksen kokouksiin. Näitä kokouksia järjestetään noin kerran kuukaudessa ja tällä viikolla edessä on taas yksi kokous yhteisten asioiden edistämisen parissa.

JHL keskittyy jäsenten etujen ajamiseen ja työelämän parantamiseen. Nämä edunvalvontaan liittyvät kysymykset ovat aina osa kokousaineistoa. Niiden lisäksi listalla on aina laajempia yhteiskunnallisia kysymyksiä, jotka myös vaikuttavat jäsenten elämään tavalla tai toisella. Asioita on pohdittu ja valmisteltu huolellisesti erilaisia asiantuntijoita kuunnellen ja näkökulmia pohtien.

Työelämän asiantuntijuus korostuu ammattiliiton toiminnassa

Ammattiyhdistysliike on kiinteä ja toimiva osa yhteiskuntaa, ja muun muassa kokouksissa saadut tietopaketit lukuisista meidän kaikkien elämään ja työhön liittyvistä ja vaikuttavista asioista antavat itselleni todella paljon. Olen saanut huiman näköalapaikan, jossa voin oppia seuraavien vuosien aikana valtavasti ja samalla myös tehdä työtä sen puolesta, että työelämä kohtelisi meitä paremmin. Työelämän asiantuntijuus korostuu ammattiliiton toiminnassa ja siksi minusta on sääli, että tätä asiantuntijuutta pyritään murentamaan kommenteilla jääräpäisestä ei-liikkeestä.

Eduskunnassa tehtävät lakiesitykset, maan hallituksen esitykset ja jo säädetyt lait vaikuttavat suomalaisiin työntekijöihin monin tavoin. Ammattiyhdistysliike on monessa työryhmässä ja valmistelussa mukana ja siksi se tekee rakentavia, työoloihin ja työllisyyteen vaikuttavia esityksiä. Valitettavasti nykyinen hallitus ei ole ottanut niitä vakavasti. Kuka silloin on jämähtänyt?

Hyvää viikonalkua!

Sirkka-Liisa Kähärä