Harrastus antaa vastapainoa koulunkäynnille ja perheelle. Harrastaessa lapsi tai nuori saa irtioton päivittäisestä elämästä ja saa elämyksiä.
Jos koulussa on hankaluuksia, harrastus tarjoaa mahdollisuuden onnistua. Jos kotona ei kaikki hyvin, saattaa harrastuksen kautta löytyä aikuinen, jolle puhua ja uskoutua. Harrastuksen puuttuminen voi pahimmillaan lisätä eriarvoisuutta ja toivottomuutta, eikä yhdenkään lapsen tulisi kokea sitä elämänsä alkuvaiheessa.
Urheiluseurat tarjoavat eritysesti isoissa kaupungeissa todella mittavat mahdollisuudet harrastaa, mutta se vaatii rahaa. Halvimmatkin varusteet kasvavalle lapselle, kausimaksut, turnausmaksut ja talkoihin osallistuminen syö joka kuukausi osan perheen lompakosta. Jos perheessä on useampi lapsi, saattaa harrastukset jäädä vain haaveeksi.
Liikuntaharrastuksen on oltava jokaisen saavutettavissa
Yhä useampi lapsi voi huonosti, liikkuu ja nukkuu liian vähän. Aikaa vietetään kännykän, pelien ja internetin maailmassa tuntikausia joka päivä. Liikunnan positiiviset vaikutukset hyvinvointiin on tutkitusti todettu. Terveemmät lapset tarkoittavat automaattisesti vähemmän sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia ja mielenterveysongelmia. Liikuntaharrastuksen on oltava helposti jokaisen saavutettavissa ja oikeutena.
Kuntien tehtävä onkin tarjota liikuntamahdollisuuksia myös niille lapsille ja nuorille, joilla ei ole mahdollisuutta olla mukana maksullisessa liikuntaharrastuksessa. Kouluympäristöjen hyödyntäminen lasten ja nuorten liikuntaharrastamiseen antaa helpon tavan osallistua tutussa ympäristössä. Matalan kynnyksen liikuntakerhoihin löytyisi varmasti halukkaita urheiluseurojen aktiiveja, huoli lasten liikunnasta on yhteinen.
Oletko samaa mieltä? Kevään eduskuntavaaleissa sinulla on valta päättää äänestämällä. Oletko mukana?
Sirkka-Liisa Kähärä
Kirjoitusta muokattu 14.3.2018. Julkaistu ensimmäisen kerran marraskuussa 2017.