Iloista naistenpäivää!

Tasa-arvon edistäminen yhteiskunnassa on ajankohtaista

Nuorten naisten ja ylipäätänsä naisten puutteesta poliittisessa päätöksenteossa keskusteltiin paljon jo silloin, kun aloittelin omaa kuntapoliittista uraani 1990-luvun alussa. Olen usein todennut, että sanavalmiina nuorena naisena alku poliittisella uralla on ollut helpompaa silloin, kun on toimittu miehisessä ympäristössä. Samaan aikaan on ollut välttämättömyys myös perehtyä asioihin hyvin, jotta on pystynyt lunastamaan paikkansa. Henkilööni ja ulkonäkööni kohdistuvaa kritiikkiä en ole huomannut, mutta huumorin avulla olen myös tasoittanut monia kuoppia. Olen usein huomannut, että liian ”tiukkapipoista suhtautumista” asioihin vierastetaan.

Päätöksenteon rakenteet suosivat yhä edelleen miesvaltaista kulttuuria. Kokoukset ovat iltaisin työpäivän jälkeen, tehtävistä riippuen jopa useampana iltana viikossa. En muista yhtään kertaa, että juuri lapsen saanut isä tai pienten lasten isä olisi tuskaillut esimerkiksi valtuuston tai lautakuntien kokouksessa sitä, kuinka hankalaa on saada hoitajaa lapsille. Tai, että joutuu lähtemään pois kesken kokouksen lasten hoidon takia. Perheen lisäykseen liittyvät ajankäytön ongelmat ja niiden ratkaisut kuuluvat hyvin vahvasti edelleenkin naisten tehtäviin.

Kokouskäytännöt ovat hyvin vähän uudistuneet 1990-luvun alusta lähtien, vaikka tietojärjestelmät ovat kehittyneet huikeasti. Koska miesten osallistuminen on ollut helpompaa, niin kokousjärjestelyjä ei ole tarvinnut miettiä esim. lainsäädännön tai kunnan päätöksenteon kannalta. Etäosallistuminen ei edelleenkään ole vaihtoehto, kokousten järjestäminen esimerkiksi lasten kouluaikana ei ole vaihtoehto, tai valmisteleva keskustelu sähköisesti ei ole vaihtoehto. Kuitenkin näiden uusien tapojen käyttöönotto lisäisi mielestäni myös naisten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon nykyistä tehokkaammin.

Tasa-arvon edistäminen yhteiskunnassa ja myös poliittisessa päätöksenteossa on edelleen ajankohtainen. Naisten asema poliittisessa päätöksenteossa on toki vuosikymmenten saatossa edistynyt, mutta edelleenkin miehisen kulttuurin toimintamallit ja tavat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Näiden toimintamallien rikkomisessa on tehtävää meillä naisilla itsellämme, perheissä ja koulutusjärjestelmissä. Sen takia Naistenpäivä on edelleen tarpeen myös vuonna 2018.

Sirkka-Liisa Kähärä

ps. Kuvassa minä ja Asta Heikkilä toivotamme hyvää huomenta ja  kansainvälistä naistenpäivää Koivukylästä notkuvien aamupalapöytien äärestä! Perinteinen Toimiva Koivukylä ry:n vapaaehtoisten järjestämä naistenpäivän aamiainen oli taas ihana kokemus.  Aamiaisen lomassa nautittiin kulttuuriesityksistä ja tietopaketeista kuten esimerkiksi kuultiin Niceheartsin järjestämästä Naapuriäiti-toiminnasta.