
Sirkka-Liisa Kähärä, SDP:n kaupunginvaltuutettu, hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja ja aluepäällikkö Vantaalta
Hei
Olen Sirkka-Liisa Kähärä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja, Vantaan kaupungin valtuutettu sekä Vantaan kaupunkikulttuurin ja hyvinvoinnin lautakunnan puheenjohtaja.
Olen ehdokkaana kevään 2025 kunta- ja aluevaaleissa, koska haluan vaikuttaa asukkaille tarjottavien palvelujen parempaan saatavuuteen ja laatuun, oli sitten kysymys koulutuksen-, liikunnan-, kulttuurin-, kaavoituksen- tai sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Lisäksi haluan vaikuttaa Vantaan elinvoima- ja työllisyyspalveluihin sekä asuntorakentamiseen.
Ohessa tärkeimpiä teemoja, joita tulen viemään päätöksentekijänä eteenpäin:
Hyvinvointi on rakennettu yhdessä
Suomen hyvinvointi on rakennettu yhdessä ja sen pysyvyydestä on huolehdittava pitämällä verotusaste riittävänä ja veropohja laajana. On tärkeää, että työntekijöiden palkkauksen riittävyydestä ja työhyvinvoinnista sekä ylipäätänsä reilun työelämän pelisäännöistä huolehditaan. Siksi henkilöstön työhyvinvoinnista ja koulutuksesta on huolehdittava sekä mahdollistettava ammatillinen kasvu ja työuran edistäminen. Henkilöstön veto- ja pitovoimasta on huolehdittava jatkuvasti.
Palkalla on pärjättävä
Työntekijät tekevät työnantajan tuloksen ja mahdollistavat Suomen menestymisen yhdessä työnantajien kanssa. Kansainväliset investoinnit, työn uudistaminen ja kehittäminen yhteistyössä työntekijöiden kanssa mahdollistaa menestyksen. Valitettavasti Suomessa on pienipalkkaisia ja alipalkattuja kokoaikaisesti työtä tekeviä työntekijöitä, jotka eivät tule palkallaan toimeen, vaan joutuvat hakemaan saadun palkan lisäksi esim. asumistukea ja toimeentulotukea. Nykyinen hallitus on leikannut näistä tuista niin, että moni on joutunut vaihtamaan asuntoa, jos on pystynyt tai jäämään pois töistä. Lisäksi yhä useampi työnantaja tarjoaa osa-aika- ja pätkätöitä sekä osa on pakotettu itseyrittäjyyteen, jolloin yritykset saavat painettua palkka- ja sosiaaliturvan kuluja alas, eikä lomapäiviä kerry.
* Jokaisen tulee saada kokoaikatyöstä palkkaa, jolla pärjää omassa elämässä ilman toimeentulo- ja asumistukea.
* Ihmisille on tarjottava kokoaikaista työtä eikä osa- ja määräaikaisia työsuhteita.
Iloa ikääntymiseen vakautta vanhuuteen
Ikääntyminen ja vanhuus on yksilöllistä. Siksi se on myös monin tavoin erilaista, eikä ikääntyneitä tai vanhuksia voida kohdella yhtenäisenä ryhmänä. Osa on aktiivisia kulttuurinharrastajia, liikkujia, sosiaalisia ja erilaisissa ryhmissä toimivia ihmisiä. Toisaalta taas erilaiset sairaudet voivat vaikuttaa toimintakykyyn tai muistiin, jolloin oman elämän hallinnan tunne, läheiset ja tarjotut palvelut vaikuttavat paljon kokemukseen elämän laadusta.
Hyvinvointia edistävät palvelut ehkäisevät sairauksia ja lisäävät elämänlaatua. Talouden kannalta on järkevää panostaa sairauksia ennalta ehkäisevään toimintaan yhdessä julkisten palvelujen, yritysten ja järjestöjen kanssa.
Vanhusten hoito on monin paikoin kriisiytynyt. Vuosia on ollut liian vähän hoitopaikkoja ja henkilöstöä pitämään huolta niistä vanhuksista, jotka ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevat. Valitettavasti on kuviteltu, että palveluista voidaan säästää jatkuvasti ja että kaikki yksityiset palvelujen tuottajat toimivat sopimusten mukaan. Siksi tarvitaankin selkeitä pelisääntöjä ja toimenpiteitä, joilla edistetään vanhusten hoivaa ja hoitoa hyvinvointialueen omana työnä.
*Hoitajien palkkaus on nostettava työn vaativuuden tasolle
* Hoitajia on lisättävä, varsinkin kriittisiin työvuoroihin.
* Vanhuspalveluihin on saatava lisää työntekijöitä, lisää koulutusta, selkeitä urapolkuja, pysyvää henkilöstöä ja parempaa työhyvinvointia.
* Ikääntyvien ja vanhusten palveluissa on vahvistettava ennalta ehkäisevää toimintaa yhteistyössä kuntien palvelujen ja alan järjestöjen kanssa.
Aktiiviset ja hyvinvoivat ikääntyneet ja vanhukset tuovat elämäniloa ja kertovat elämän kulusta, joka on tiivis osa elämää. Hyvinvointiyhteiskunnan on huolehdittava kaiken ikäisistä ihmisistä