Asunnottomuus – hyvinvointiyhteiskunnan häpeä!

Asunnottomien yötä vietetään keskiviikkona 17.10. ympäri Suomea. Se järjestetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Asunnottomuus on kipeä ongelma maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa.

Iso osa asunnottomuutta johtuu eriytyneistä asuntomarkkinoista. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on liian vähän, jotta jokaisella asuntoa tarvitsevalla olisi mahdollisuus sellainen saada. Suomalainen asuntopolitiikka on ollut poukkoilevaa jo vuosikymmeniä. Jokaisen uuden hallituksen asuntoministeri haluaa jättää oman ns. puumerkkinsä asuntopolitiikkaan. Meillä ei ole ollut riittävää halua ja tahtoa tehdä asuntorakentamista, joka tarjoaisi ennen kaikkea kohtuuhintaista asumista kasvaviin kaupunkikeskuksiin.

Asunnottomuus ei katso ikää

Asunnottomat ovat ihmisiä, joilla ei ole omaa kotia. Asunnottomuuden syitä on monia, liian pienet tulot, velkaantuneisuus, avioero, mielenterveys- tai päihdeongelmat. Asunnottomuus ei katso ikää. Asunnoton voi olla nuori, jolle ei löydy kohtuuhintaista kotia ja mahdollisuutta itsenäistymiseen, tai vanhus, jonka eläke ei riitä kohonneisiin vuokrakustannuksiin.

Monen mielestä asunnottomuus on asia, joka koskettaa jotakuta muuta – ei minua. Uhka työpaikan menetyksestä ja tipahtaminen oman turvallisen arjen ulkopuolelle tuntuu vieraalta, ellei suorastaan mahdottomalta. Kodin menettämistä ei tule edes ajateltua, ennen kuin uhka on todellinen. Ajatus kodin menettämisestä on niin pelottava, ettei sitä päästä edes mieleen.

Asunnoton on ihminen, jolta puuttuu koti ja sen tuoma turva. Perheille, jolla ei ole omaa kotia, tilanne on katastrofaalinen. Millaista on viettää elämää, kun ei tiedä minne menee yöksi nukkumaan? Työssäkäyminen, oman elämän suunnitteleminen ja rakentaminen on lähes mahdotonta, jos ei ole pysyvää asuntoa. Moni sosiaali- ja terveydenhuollon toimia vaativa ongelma ratkeaa helpommin jos ihmisellä on asunto.

Asunnottomien yö -tapahtuman tarkoituksena on nostaa asunnottomuus näkyville ja herättää meidät toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi. Asunnottomuus ei ole valinta!

Sirkka-Liisa Kähärä

Kirjoitus julkaistu Länsiväylässä lauantaina 13.10.2018