Loma loppuu ja työ kutsuu – kiireisistä hetkistä selvitään työyhteisön tuella | Sirkka-Liisa Kähärä, kaupunginvaltuutettu Vantaalta

Loma loppuu ja työ kutsuu – kiireisistä hetkistä selvitään työyhteisön tuella

Helteen vaikutuksesta pää on kuin sumussa toimisin. Tekeminen ja ajattelu on tahmeaa siitä huolimatta, että lomalla on ollut mahdollista huolehtia riittävästä juomisesta, suolaisen syömisestä sekä muistettu levätä. Pohdinkin vain, miten sujuu arki työpaikoilla näillä helteillä.

Niiden, joiden lomapäivät alkavat olla jo takana päin, osan mieli askartelee tulevissa työtehtävissä. On mahdollista, että työstä kokee loman lopulla jo stressiä. Osalle on voi olla hyväksi työhön valmistautumisen kannalta järjestellä mielessään tulevia tehtäviä. Toisaalta työpaikalla voi olla niin paljon työtovereita lomalla, että kiireinen ja ruuhkautuneeseen työhön palaaminen ei yhtään houkuttele. Tärkeää olisi osata tyhjentää mielensä, rauhoittua ja todeta, että näistäkin tulevista kiireisistä hetkistä selvitään ammattitaidolla ja työyhteisön tuella.

Hyvät yöunet tavoitteeksi ennen ensimmäistä työaamua

Olen ajoittanut oman työhön paluun lomalta keskelle viikkoa. Asiantuntijat väittävät sen helpottavan arkeen palaamista, työviikko ei tunnu niin pitkältä. Työhön paluussa olisi toki tärkeää sekin, että nukahtaisin illalla aikaisin. Silloin ensimmäiseen työaamuunherääminen olisi helpompaa ja olisin virkeämpi.

Valitettavasti usein tuo yö ennen loman loppua on niin huonosti nukuttu, että aamulla on kiukkuinen ja valmiiksi väsynyt sekä ärtynyt. Tarvitsisi siis tehdä jotain fyysisesti väsyttävää, rentouttavaa ja unta helpottavia toimia sujuvaan nukahtamiseen.

Ensimmäistä työaamua varten kehotetaan laittamaan illalla kaikki työhön tarvittavat välineet valmiiksi, ettei niitä aamun kiireessä tarvitsisi etsiä. Aamupalaksi voisi valita jotain virkistävää ja terveellistä, kuten puuroa, marjoja ja tietysti kahvia.

Hyviä lomaltapaluun vinkkejä on saatavilla, mutta minä en aina toimi niiden mukaan. Ihmettelen, jos saan nukuttua yöni hyvin ja nautittua aamun valmisteluista ennen ensimmäistä työpäivää. Onneksi joiltakin se kuitenkin onnistuu.

Helteisiä päiviä työn ääressä on varmasti luvassa.

Sirkka-Liisa Kähärä

 

 

Yksi kommentti aiheesta “Loma loppuu ja työ kutsuu – kiireisistä hetkistä selvitään työyhteisön tuella

  1. Nina Uskola 31/07/2018 at 18:28

    Työpaikalla on selvitty helteistä huolimatta tauotuksilla. Sisätiloissa lämpömittari on näyttänyt pitkään +30 ja välillä enemmänkin. Tiimipalaverit tai työasioista on voinut keskustella pienen kävely”kokouksen” muodossa, jolloin tauotus ja viilennys on saatu sujuvasti yhteensovitettua.
    Kirjoituksessasi on tärkeä pointti otettu esille –> työyhteisön tuki, lomalta palaavalle. Itse huomasin kesälomalta töihin palaessani että, kaksi ensimmäistä työviikkoa sujuivat erilaisine “vaiheineen”. Oli vaikeuksia päästää irti loma-ajasta ja sopeutua ylipäätään työpaikalle paluuseen (loma kun hujahtaa nopeasti). Työyhteisössä anettiin tilaa orientoitumiselle ja jaettiin tietoa, jota ei “pantattu”. Kolmannen viikon alussa huomasin löytäneeni arkirytmin ja oman otteeni työhön. Sitten työ alkoi taas “sujua”. Porrastetusti meillä työpaikalla lomaillaan ja huomaan että se myös kertoo miten työyhteisössä voidaan. Kesäsijaiset kun on otettu mukaan työyhteisöön reilusti ja tasavertaisesti, se näkyy positiivisesti lomalta palaessa. Työyhteisön ilmapiirin aistii, työniloa meille kaikille!

Kommentointi suljettu.