Maltti on valttia liikenteessä – Älä näppäile kännykkää ajon aikana!

Koulut alkavat tällä viikolla suurimmalla osalla koululaisia. Monen koululaisen koulutiehen liittyy vaaranpaikkoja, missä ei ole jalkakäytäviä, suojateitä tai liikennevaloja edes vähäisenä turvana. Siksi varovaisuus on tarpeen kaikilla tiellä liikkujilla.

Autoilijoiden on syytä muistaa varovaisuus etenkin koulujen läheisyydessä. Useat liikenteeseen liittyvät kampanjat koululaisten koulutien turvaamisesta ovat parhaillaan käynnissä. Vaikka liikennekampanjat keskittyvät koulujen alkuun, on tärkeää, että meillä aikuisilla on huomiokyky terävänä aina, kun olemme liikenteessä joko autolla, muulla moottoriajoneuvolla, polkupyörällä tai jalkaisin.

Ihmettelen, että yhä useampi puhuu kännykkään tai näppäilee sitä ajon aikana. Kännykkää katsotaan myös kävellessä, eikä liikennettä seurata. Jo yksistään kännykän käyttö voi olla vaaratekijä liikkujalle. Siksi on tärkeää nostaa katse puhelimesta ympäristöön, vaikka muuta liikennettä ei tiellä olisikaan. Me aikuiset olemme esimerkkejä lapsille ja nuorille siihen, miten oman työ- tai koulumatkan turvallisuuteen voi vaikuttaa keskittymällä oikeisiin asioihin. Meidän aikuisten tehtävä on varmistaa, että koulutiet ovat turvallisia koululaisille. Siis keskitytään liikenteeseen, silloin kun liikenteessä ollaan ja näytetään myös hyvää esimerkkiä kanssakulkijoille.

Hyvää ja turvallista koulun alkua koululaisille!

Sirkka-Liisa Kähärä