Milta maistuu porvareiden tarjoamat halloween-namut?

Loka-marraskuun vaihteeseen on ajoittunut maassamme perinteinen kekri-juhla. Kustaa Vilkunan vuotuisen ajantiedon mukaan kekri liittyy maatalouden satovuoden taitekohtaan: se on ollut satovuoden ensimmäinen ja viimeinen päivä.

Kekri on sekä työnjuhla että sadonjuhla. Pyhänmiestenpäivän viettoon Kekri on yhdistynyt 1800-luvulla. Nyttemmin tähän ajankohtaan on maahamme rantautunut Halloween, jolloin juhlissa pukeudutaan hurjasti ja perhejuhlaan sopivalla tavalla pelotellaan toisia.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies aloitti aivan uuden perinteen pelottelemalla kansaa punavihreällä hallituskokoonpanolla Hyvinkäällä pidetyssä EK:n seminaarissa viime viikolla.

Häkämies pelotteli, että hallitus ajaisi todennäköisesti jonkinlaista kansalaispalkkaa, tulonsiirtoja eläkeläisille ja opiskelijoille. Häkämiehen mukaan tämä maksaisi jopa kaksi miljardia euroa. Hirmuista olisi myös se, että työmarkkinoilla palattaisiin kolmikanteiseen valmisteluun. Kauhuihin Häkämies lisää mahdollisuuden yrittäjävähennyksen leikkaamiseen ja pääomaveron muuttamiseen.

Sen sijaan, mikäli porvarihallitus saisi jatkaa, työmarkkinauudistukset ajettaisiin palkansaajia kuulematta ja rajoittaisi lakko-oikeutta.

Nyt, kun on kokemusta siitä, että nykyinen porvarihallitus on muuttanut työelämän säädäntöä kuuntelemalla pelkästään elinkeinoelämää, niin miettii mitähän tässä nyt tulisi pelätä? Punavihreää hallitusta vai EK:n toiveunta porvarihallituksesta?

Kekristä vielä sen verran, että sen viettoon liittyy oikeastaan palkansaajien ensimmäinen vuosiloma. Maatalouden palkolliset saivat pitää tässä kohtaa vuotta kahden viikon loman vaikkapa kotiväkeä tavatakseen, puolison hankkimiseen tai vaikka uuden palveluspaikan etsimiseksi. Onko EK:n haaveissa mahdollisesti myös palkansaajien osalta palaaminen vuosiloman osalta tähän historiaan jo jääneeseen aikaan?

Mikäli porvareiden halloween-namut eivät maistu, suosittelen SDP:n äänestämistä.

Sirkka-Liisa Kähärä