Nollatuntisopimuksia ei tarvita Vantaalla - Sirkka-Liisa Kähärä, kaupunginvaltuutettu Vantaalta

Nollatuntisopimuksia ei tarvita Vantaalla

Vantaan kaupungin konserniyhtiö Vantissa osa työntekijöistä työskentelee nollatuntityösopimuksella ja osa vastentahtoisesti osa-aikaisella työsopimuksella. Tehtävien työtuntien määrä voi olla liian pieni, jotta palkalla pärjäisi. Samalla se tarkoittaa, että oman elämän ennakointi ja suunnittelu on vaikeaa. Työntekijä ei pysty suunnittelemaan vapaa-aikaansa, eikä suurempia hankintoja, koska työstä saatavat tulot ja työmäärät eivät ole tiedossa.

Vantin peruste osa-aikaisten työsuhteiden ja nollatuntisopimusten käyttöön on työvoimatarpeen vaihtelu. Peruste on käsittämätön. Työvuorosuunnittelulla ja paremmalla johtamisella perusteettomien osa-aikaisten työsuhteiden ja nollatuntisopimusten teettäminen voidaan estää. Ainakin, jos niin halutaan.

On ilmeistä, että Vantti pystyisi halutessaan tarjoamaan vastentahtoisesti osa-aikaista työtä tekeville ja nollatuntisopimuksilla työskenteleville ihmisille kokoaikaista vakituista työsuhdetta. Vantissa tehtävät työmäärät, sairauslomat ja ruuhkahuiput tarvitsevat jatkuvasti työntekijäresursseja, mutta kustannussyistä ja työntekijän oikeuksia polkemalla kaupungin 100 % omistama yhtiö Vantti repii säästönsä työntekijän selkänahasta.

Vastentahtoiset pätkä- ja nollatuntityösuhteet synnyttävät silppuelämää. Ne vaikuttavat työntekijän omaan ja läheisten arkeen. Silloin joutuvat joustamaan työntekijän lisäksi työntekijöiden lapset, läheiset ja vapaa-ajan toimintamahdollisuudet. Vastuu yrityksen menestyksestä siirretään työntekijöille ilman tietoa säännöllisistä tuloista, lomista tai tulevaisuudesta. Nollatuntityösopimus ei takaa yhtään ainutta työvuoroa eikä maksettua palkkaa. Ei ole oikein, että merkittävä vantaalaisiakin työllistävässä yrityksessä toimitaan näin.

 

Sirkka-Liisa Kähärä

kaupunginvaltuutettu, sd-valtuustoryhmän puheenjohtaja vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja

Kirjoitus julkaistu Vantaan Sanomissa 29.8.2018