Perutaan aktiivimalli!

Muistan, kuinka reilu vuosi sitten seisoin Senaatintorilla Ääni työttömälle -mielenosoituksessa. Mielenosoitus oli vastalause Sipilän hallituksen työttömyysturvan uudistukselle, joka jo silloin nähtiin toimimattomaksi. Aktiivimalli on raippamalli, totesin jo tuolloin.

Aktiivimallin kumoamista on vaadittu useaan otteeseen, muun muassa jo valmisteluvaiheessa ja voimaantulon jälkeen. Ammattiyhdistysliike ja eri kansalaisjärjestöt ovat varoittaneet sen toimimattomuudesta ja, että se lisää kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten turvattomuutta. Kansalaisaloite mallin kumoamiseksi sai nopeasti yli 140 000 ihmisen tuen ja allekirjoituksen. Jo pelkästään se kertoo, että mittava joukko ihmisiä haluaa muutosta ja eroon aktiivimallista. Kuunteliko hallitus kansalaisten ääntä? Eilen eduskunnassa hallitus linjasi oman kantansa äänin 96-77.

Aktiivimallin  ongelmat ovat tiedossa.  Sen vaatimukset johtavat siihen, ettei niitä työttömänä pysty hevillä täyttämään. Se taas aiheuttaa automaattisesti työttömyysturvan leikkaantumisen ja ihmisen toimeentulon pienentymiseen. Hätä, toivottomuus ja epävarmuus lisääntyvät. Pelko on huono isäntä. Sen varjossa on vaikea olla aktiivinen, innovatiivinen tai nähdä edes uusia mahdollisuuksia, saati etsiä uutta työpaikkaa. Aktiivimalli voi pahimmillaan lamaannuttaa toimintakykyisen ihmisen. Se rankaisee ei kannusta. Se vaikeuttaa elämää, ei aktivoi tai helpota.

Uhkailu, sanelu ja pelko ei auta työllistymistä

Osa ihmisistä työllistyy helposti. On koulutusta tai kokemusta sekä hyvät lähtökohdat pysyä mukana työelämän myllerryksissä. Kaikilla niin ei ole ja kuka tahansa meistä voi joutua työttömäksi. Ne, jotka eivät omin voimin pääse takaisin työnsyrjään, tarvitsevat enemmän henkilökohtaista tukea ja opastusta. Siinä ei uhkailu, sanelu ja pelko vähäisten rahavirtojen ehtymisestä auta.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa ratkaistaan, millaista työllisyyspolitiikkaa Suomessa jatkossa tehdään ja kuinka työttömiä ihmisiä kohdellaan. Minä haluan, että ihmiset ovat turvassa. Työttömäksi joutuessaan on jokaisella oltava varmuus siitä, että maailma ei tähän lopu ja jotenkin tästä selvitään. Kannustetaan työttömiä työnhakuun laadukkailla työllisyyspalveluilla, henkilökohtaisella opastuksella sekä sillä, että jokainen tehty työsuoritus kannattaa. Luodaan uskoa ihmisiin. Se on parempi vaihtoehto kuin ajaa ihmisiä toivottomuuteen.

Perutaan aktiivimalli, luodaan yksilöitä paremmin palvelevia polkuja kohti työllistymistä ja tarjotaan uskoa tulevaisuuteen oikeudenmukaisilla valinnoilla. Sen puolesta minä olen valmis tekemään töitä eduskunnassa. Mitä sinä haluat? Kevään eduskuntavaaleissa sinulla on valta päättää äänestämällä. Oletko mukana?

Sirkka-Liisa Kähärä

 

Lue lisää kirjoituksia