Terve suu on terveyden perusta

”Tiedän paikan kamalan, koulun hammashoitolan..”  -laulu, joka on kulkenut sukupolvelta toiselle. Ensimmäiset kokemukseni hammashoidosta eivät ole kuitenkaan olleet kamalia. Muistan tuoksun, poran äänen ja ystävällisen henkilökunnan hammaslääkärikäynneiltäni. Muistan koululuokan yhteiset hampaiden harjaamiset. Hammashoitolan täti tuli ison harjan ja hampaiden kanssa meitä opastamaan. Pureskeltiin väritablettia ja katsottiin, kenen hampaista löytyi plakkia.

Suun ja hampaiden kunto on ensiarvoisen tärkeää koko terveyden kannalta. Valitettavan moni ymmärtää sen vain liian myöhään, vaikka muutoin pitäisikin huolta terveydestään. Omat muistoni lapsuudesta osoittavat, että pitääkseen suun ja hampaat terveinä, niistä on huolehdittava säännöllisesti. Huonokuntoinen suu ja hampaat ovat portti moniin vakavampiin sairauksiin ja pahimmillaan estävät tarvittavan hoidon antamista.

Hammashoidon oltava esteetöntä

Olen ylpeä siitä, että jo neuvolassa annetaan ohjeita vanhemmille lasten suuterveydenhoidosta. Sama neuvonta- ja ohjaustyö jatkuu päiväkodeissa ja kouluissa. Huolestuttavaa on se, mitä tapahtuu, kun koulut loppuvat ja aikuisuus alkaa? Hampaiden harjaus jatkuu, mutta valitettavan usein jätetään varaamatta aika hampaiden ja suun tarkastusta varten.

Hammaslääkäriin otetaan vanhemmiten yhteyttä usein vain silloin kuin suussa tai hampaissa on jotain vikaa. Säännölliset tarkastuskäynnit jäävät usein tekemättä. Suun terveydenhuollon nykyiset maksutkin saattavat koitua ylivoimaisiksi joillekin ja siten hoitoon pääsy estyy. On muistettava, että sote-uudistus koskee myös suun terveydenhuoltoa. Hammasterveydenkin osalta meidän on huolehdittava siitä, että palveluja on saatavilla ja, että kustannukset ovat kohtuullisia.

Terveillä hampailla säästetään muiden sairauksien hoidon kustannuksia. Siksi siitä muistuttamista on kehitettävä. Tiedon lisääminen, mainoskampanjat ja aktiivinen asian merkityksen esillä pitäminen ovat keinoja, joita pitäisi käyttää nykyistä enemmän. Silloin aikuisväestökin muistaisi paremmin, miten suuta hoidetaan.

Sirkka-Liisa Kähärä