Asun lähiössä, jossa kaikki voisi olla paremmin

Asun lähiössä, jossa kirjaston portaat ovat rikkinäiset kuin huonosti paikattu tilkkutäkki. Asun lähiössä, jossa betonisillan remontti peittyy erilaisiin piirroksiin ja tägeihin. Asun lähiössä, jossa kirpputorin vieressä metsikössä piikitetään huumeita ja taloni pihassa löytyy ihminen huumeneula suonessa. Asun lähiössä, jossa heitellään roskia, jossa kauppoja on lakkautettu ja uudet syntyvät palvelut ovat kapakoita.

Asun myös lähiössä, jossa kuulee erilaisia kieliä, järjestetään yhdessä tapahtumia, toimitaan urheiluseuroissa ja pidetään toistamme huolta. Rautatieasemalle kiiruhtaa aamuisin lukuisa joukko työntekijöitä, opiskelijoita ja koululaisia radanvarren muihin kaupunginosiin tai pääkaupunkiin. Samaan aikaan eläkeläiset ja työttömät seuraavat ympäröivää lähiötä ja sen päiväaikaan hidastunutta liikettä.

Asun lähiössä, jossa nuorten huumekokeilut herättivät pari vuotta sitten suurta huolta kaupungin eri toimijoiden ja vanhempien kesken, mutta viime aikoina asiasta ei ole puhuttu. Sen sijaan puhutaan siitä, kuinka valot on rikottu, kuinka huumeidenkäyttäjät kokoontuvat tiettyihin paikkoihin ja kuinka alueella pelottaa liikkua iltaisin.

Lähiöni ongelmiin ei puututa eikä niistä puhuta

Asun lähiössä, missä erilaisten toimintaryhmien, eläkeläis-, liikunta- ja kansalaisjärjestöjen vaatimuksista huolimatta kaupunki ei ole halukas korjaamaan, uusimaan tai hoitamaan rahoitusta ympäristön ja viihtyisyyden parantamiseksi. Asun lähiössä, joissa kouluissa ja päiväkodeissa tunnistetaan pahoinvoinnin ongelmat, mutta niiden ratkaisuun ei anneta tarpeeksi työntekijöitä eikä niistä puhuta julkisuuteen.

Vaikka asun tässä lähiössä, nautin sen vihreydestä, syksyn väreistä, erilaisista ihmisistä. Nautin lähiöni tapahtumista, yhdessä tekemisestä, yhteisistä pihajuhlista ja -talkoista sekä halusta luoda viihtyisämpää asuinympäristöä pienin varoin yhdessä asioita ideoiden.

Toivoisin, että asuinympäristöni olisi siisti, valoisa ja asukkaat huomioisivat toisensa. Haluaisin lähiööni uusia palveluita, muutaman kaupan, kampaamon ja ruokaravintoloita lukuisten kapakoiden lisäksi. Toivoisin lisää tervehdyksiä, hymyjä ja auttamisen iloa. Asun lähiössä, josta voisi tulla yhdessä kaupungin ja meidän ihmisten toimesta Suomen paras lähiö.

Sirkka-Liisa Kähärä

Yksi kommentti aiheesta “Asun lähiössä, jossa kaikki voisi olla paremmin

 1. Siku Kähärä 14/10/2018 at 21:01

  Kiitos palautteesta. Suomessa saa vapaasti muuttaa ja hakeutua toiseen osaan kaupunkia tai toiselle paikkakunnalle. On myös havaittu kansallisuudesta riippumatta, että samasta maasta olevat maahanmuuttajat hakeutuvat alueille, joissa on muitakin samaa kieltä puhuvia tai samasta kulttuuritaustasta olevia henkilöitä.

  Eri vuokra-asuntoyhtiöt päättävät ja suorittavat itse asukasvalintansa. Se on osakeyhtiöiden oikeus. Vantaan kaupunki sopii Vantaan Vuokra-asunnot Oy:n kanssa mm. sosiaalisiin syihin perustuen asukkaiden määrästä ja tarjottavista asunnoista. Sosiaalisia syitä ovat mm. asunnottomuus ja pakolaisuus. Pakolaisstatuksella Vantaalle tulevien määrä on rajusti pudonnut vuodesta 2015.

  Vuoden 2018 alusta Vantaalla asui vieraskielisistä eniten viron- ja venäjän kieltä puhuvia henkilöitä. Heille myös myönnettiin Suomen kansalaisuuksia eniten ulkomaalaisista. Kaupunginosista suhteellisesti eniten vieraskielisiä asui Länsimäessä, Veromiehessä ja Havukoskella. Iän mukaan tarkasteltuna vieraskielisten osuus nuoremmissa ikäryhmissä oli selvästi suurin. Länsimäessä ja Havukoskella alueilla asuvista 0-6 -vuotiaista 63% ja kouluikäisistä 55-57% oli vieraskielisiä. Jos katsotaan suuralueita, niin vieraskielisiä oli eniten Hakunilassa vuoden 2018 alussa.

  Mainitset viestissäsi, että maahanmuuttajat aiheuttavat ongelmia. Valitettavasti et kerro, että mitä ongelmia. Koska haluat rajoittaa maahanmuuttajien asuttamista Havukoskelle, olettavasti heidän aiheuttamat ongelmat liittyvät asumiseen. Mielestäni asumiseen liittyviin ongelmiin on puututtava muilla keinoilla, kuten heti ongelmat esiin ottamalla, puhumalla, yhdessä asioista sopien ja keskustellen. Tarvittaessa useampaan kertaan. Tähän on myös vuokrataloyhtiöiltä apua saatavilla, kun sitä vain haetaan ja vaaditaan. Se on sekä asukkaiden että taloyhtiön etu.

  Jos taas maahanmuuttajien aiheuttamat ongelmat liittyvät lastenhoitoon, esiopetukseen, kouluun tai terveydenhoitoon, niin silloin toivoisin sinun kertovan asiasta tarkemmin, jotta ongelmia voidaan lähteä ratkaisemaan oikealla taholla kaupungin toimesta.

  Terveisin
  Siku

Kommentointi suljettu.