Asun lähiössä, jossa kaikki voisi olla paremmin

Asun lähiössä, jossa kirjaston portaat ovat rikkinäiset kuin huonosti paikattu tilkkutäkki. Asun lähiössä, jossa betonisillan remontti peittyy erilaisiin piirroksiin ja tägeihin. Asun lähiössä, jossa kirpputorin vieressä metsikössä piikitetään huumeita ja taloni pihassa löytyy ihminen huumeneula suonessa. Asun lähiössä, jossa heitellään roskia, jossa kauppoja on lakkautettu ja uudet syntyvät palvelut ovat kapakoita.

Asun myös lähiössä, jossa kuulee erilaisia kieliä, järjestetään yhdessä tapahtumia, toimitaan urheiluseuroissa ja pidetään toistamme huolta. Rautatieasemalle kiiruhtaa aamuisin lukuisa joukko työntekijöitä, opiskelijoita ja koululaisia radanvarren muihin kaupunginosiin tai pääkaupunkiin. Samaan aikaan eläkeläiset ja työttömät seuraavat ympäröivää lähiötä ja sen päiväaikaan hidastunutta liikettä.

Asun lähiössä, jossa nuorten huumekokeilut herättivät pari vuotta sitten suurta huolta kaupungin eri toimijoiden ja vanhempien kesken, mutta viime aikoina asiasta ei ole puhuttu. Sen sijaan puhutaan siitä, kuinka valot on rikottu, kuinka huumeidenkäyttäjät kokoontuvat tiettyihin paikkoihin ja kuinka alueella pelottaa liikkua iltaisin.

Lähiöni ongelmiin ei puututa eikä niistä puhuta

Asun lähiössä, missä erilaisten toimintaryhmien, eläkeläis-, liikunta- ja kansalaisjärjestöjen vaatimuksista huolimatta kaupunki ei ole halukas korjaamaan, uusimaan tai hoitamaan rahoitusta ympäristön ja viihtyisyyden parantamiseksi. Asun lähiössä, joissa kouluissa ja päiväkodeissa tunnistetaan pahoinvoinnin ongelmat, mutta niiden ratkaisuun ei anneta tarpeeksi työntekijöitä eikä niistä puhuta julkisuuteen.

Vaikka asun tässä lähiössä, nautin sen vihreydestä, syksyn väreistä, erilaisista ihmisistä. Nautin lähiöni tapahtumista, yhdessä tekemisestä, yhteisistä pihajuhlista ja -talkoista sekä halusta luoda viihtyisämpää asuinympäristöä pienin varoin yhdessä asioita ideoiden.

Toivoisin, että asuinympäristöni olisi siisti, valoisa ja asukkaat huomioisivat toisensa. Haluaisin lähiööni uusia palveluita, muutaman kaupan, kampaamon ja ruokaravintoloita lukuisten kapakoiden lisäksi. Toivoisin lisää tervehdyksiä, hymyjä ja auttamisen iloa. Asun lähiössä, josta voisi tulla yhdessä kaupungin ja meidän ihmisten toimesta Suomen paras lähiö.

Sirkka-Liisa Kähärä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *