Vapaa-ajan lautakunta ei lakkauta ruoka-apua Korsossa

Vantaan vapaa-ajan lautakunnan päätös irtisanoa Takaisin Elämään ry:n vuokratila Urpiaisentieltä Korsosta, on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa.

Tila irtisanottiin lautakunnan päätöksellä seuraavista syistä:
Vantaan kuntalaispalvelut on maksanut Takaisin Elämään ry:n, sille osoitetun 95 neliön, Korson toimitilan vuokran. Vantaalla mikään muu ruoka-apua tarjoava järjestö ei saa toimitiloja ilmaiseksi, vaan ne maksavat itse vuokran tiloistaan. Vantaa yhtenäistää vuokraamiensa tilojen vuokraperusteita ja haluaa eri toimijoille läpinäkyvät vuokrausperusteet.

Vantaan tilakeskus teki tilaan, joka oli vuokrattu Takaisin Elämään ry:lle, vuoden 2020 aikana tarkastuksen, josta ilmeni, että Urpiaisentie 7:ssä on Takaisin Elämään ry:n ohella toisenkin yhdistyksen ruoka-aputoimintaa. Samalla ilmeni, että ruoka-aputoimintaan käytettävä tila on suurempi kuin mitä Takaisin Elämään ry:lle oli osoitettu. Tarkastuksessa ilmeni, että käytössä oleva tila on pinta-alaltaan kaikkiaan 199,7 neliötä. Eli nämä järjestöt olivat ottaneet yli 100 neliötä lisää tilaa käyttöönsä ilman vuokrasopimusta, josta kustannukset maksoi Vantaan kaupunki.

Lisäksi toiminnan sisältö on laajentunut alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Toiminnan sisällön muutoksesta tai suuremman tilan käytöstä ei ole tehty sopimusta kuntalaispalveluiden kanssa, mutta Vantaan tilapalvelut laskuttivat kuntalaispalveluja molemmista tiloista. Myöskään kuntalaispalveluiden käyttötalouteen ei ole varattu tähän määrärahoja.

Näihin kaikkiin edellä mainittuihin syihin perustuen kuntalaispalvelujen virkamies esitti vuokratilan irtisanomista vuoden 2022 lopussa. Lautakunta päätti, että tila sanotaan irti vuoden 2021 loppuun mennessä. Irtisanomisaika on tässäkin tapauksessa normaalia pidempi, eli 9 kuukautta. Yleensä kaupungin vuokratilojen irtisanomisaika on 2-6 kuukautta.

Ruoka-apu ei Korsosta lopu, siihen on ottanut kantaa myös kaupunginhallitus kannanotossaan 22.3., jossa edellytetään ruoka-avun saamista Korsossa, myös jatkossa. Irtosanomisajan päätyttyä tila on vuokrattavissa kenelle tahansa, myös Takaisin Elämään ry:lle, kuitenkin sillä edellytyksellä, että vuokraaja maksaa itse vuokran.

Moni ruokaa-avun saaja on ollut huolissaan sosiaalisessa mediassa esiintyneessä videossa, jossa asia haluttiin politisoida. Kyseissä videossa on kerrottu vain osa totuudesta ja luotu pelottelemalla mielikuvia ruoka-avun loppumisesta, vaikka siitä ei ole ollut kyse vapaa-ajanlautakunnan päätöksessä.

Terveisin
Siku

ommenttia aiheesta “Vapaa-ajan lautakunta ei lakkauta ruoka-apua Korsossa

 1. Mika Niikko 23/03/2021 at 20:54

  Lautakunnan puheenjohtajana et valitettavasti ole perehtynyt asiaan vieläkään. Teitte päätökset väärän tiedon pohjalta. Puhun asiasta sen mitä olen kuullut järjestöiltä ja mitä tiedän kaupungin toimista. Korjaa jos olen väärässä:
  1. Tilakeskuksella on useita järjestöjä joiden vuokran maksaa asukaspalvelut. Lisäksi useat järjestöt saavat Vapaa-ajanlautakunnalta avustuksia vuokrien maksuun. Mikä tekee ruoka-aputyön vähempiarvoisemmaksi kuin nämä muut järjestöt?
  2. Takaisin Elämään ry oli ensin yhteydessä asukaspalvelun johtoon ja kertoi itse tilojen käyttähaasteista ja pyysi kaupungin apua asiaan. Asukaspalvelut mukaanlukien Vapaa-ajan lautakunta ei ole maksanut +100 neliömetrin lisätilasta euroakaan lisää. Asukaspalvelujen kustannukset Takaisin Elämään ry.n tilasta ovat olleet sisäisinä vuokrina Tilakeskukselle 716 e/kk. Väite siitä että Tilakeskus laskutti on väärä ja jonka puheenjohtaja/lautakunta olisi helposti voinut tarkistaa.
  3. Virkamies esitti vuokrasopimuksen purkamista 31.12.2022, jotta ruoka-aputyön tilojen etsimiselle ja rahoitukselle jää aikaa, mutta te puheenjohtajana halusit purkaa vuokrasopimuksen vuotta aeimmin. Miksi?
  4. Kaupunginhallitus 22.3 olevassa kokouksessa ei suostunut käyttämään otto-oikeutta ja korjata tilanne. Pöytäkirjan kirjaus ei merkitse mitään, mikäli toimijat eivät voi jatkaa työtään varastotilan puuttumisen johdosta. Tilojen vuokranmaksaja puuttuu.

  Jotta tässä olisi toimittu oikeudenmukaisesti ja kohtuudella, olisi lautakunnan pitänyt hyväksyä KD: esittämä pöydällepano ja käyttää aikaa tarkistaakseen asian taustat. Nyt toimitte pelkkien huhujen perusteella. Jostain syystä näin ei haluttu toimia. Eikö se silloin ole asian politisoitumista asia johon vastataan politisoimalla asiaa?
  Toivoisin, että katsotte asiaa sydämellä. Ei näin merkittävää lähimmäisen auttamistyötä pidä vaarantaa.
  Monet nimittäin muistavat miten aikoinaan kävi Vantaalla kun Jari Ilmosen ja Riika Halko lopettivat ruoka-aputyön Myyrmäessä ja Havukoskella? Kaupunki venytti liikaa kieltä ja se katkesi

  • kampanjatiimi 23/03/2021 at 21:38

   Hei,
   Kiitos viestistäsi. Jos olet sitä mieltä että asiassa on toimittu väärin ja virkamies on johtanut meitä lautakunnan päättäjiä valmistelullaan ja perusteluillaan harhaan, teet varmaan asiasta tarvittavat oikaisuvaatimukset niin päätöksestä kuin virkamiehen toiminnasta. Yleensä kaupungin vuokratilojen irtisanomisaika on 2-6 kuukautta, jota tässä tapauksessa jatkettiin vielä 3 kuukautta.

   Kuten varmaan tiedät, niin lautakunnassa päätökset tehdään virkamiehen valmistelusta, mutta poliitikot asiasta lopulta päättävät enemmistöpäätöksinä. Kuntademokratiassa lautakunta päättää asiasta, ei puheenjohtaja.

   Terveisin
   Siku

 2. Sami Niikko 24/03/2021 at 14:19

  Miksi et perehtynyt asiaan tai ollut yhteydessä järjestöihin ennen päätöksentekoa? Jos olisit niin tehnyt niin sinun ei tarvitsisi jakaa täällä väärää tietoa totuutena.

  Mikä oli motivaatio kun vaalitiimiisi kuuluva lautakunnan jäsen teki aloitteen irtisanomisen aikaistamisella jota itse kannatit? Näyttää ulospäin että olet ajanut tämän asian läpi henkilökohtaisen motivaation takia.

  • kampanjatiimi 24/03/2021 at 16:45

   Hei,
   Kiitos viestistäsi. Olen mielestäni riittävästi perehtynyt asiaan. Jos muistat, niin soitit myös minulle ja keskustelimme puhelimessa asiasta. Lisäksi lähetit lautakunnan jäsenille sähköpostilla viestin, jota ei saanut viestisi mukaan jakaa, levittää, kopioida tai keskustella ulkopuolisten kanssa, esim. lautakunnassa, jossa oli virkamiehiä paikalla.

   Päivityksessäni olevat tiedot perustuvat lautakunnan esityslistan tekstiin, jonka virkamies on tehnyt. Jos olet sitä mieltä, että tekstissäni on virheellistä tietoa, niin voit valittaa asiasta virkamiehelle, joka esityslistan tekstin oli valmistellut.

   Motivaatio irtisanomisajan lyhentämiselle on luettavissa myös päivityksestäni. Yleensä vuokratilat sanotaan irti 2-6 kuukauden kuluessa, joten 9 kuukautta on riittävä aika. Kyllä vaalitiimiini kuuluva sosialidemokraatti, joka on myös itse ehdokkaana kuntavaaleissa, esitti ajan lyhentämistä ja minä sitä kannatin, samoin kuin keskustelun kuluessa moni muu lautakunnan jäsenen, eri puolueista. Äänestyksessä samaa mieltä asiasta olivat sosialidemokraattien lisäksi mm. kokoomus, vihreät ja vasemmistoliitto.

   Merkille pantavaa on myös, että kaupunginhallitus ei käyttänyt asiassa otto-oikeuttaan, kukaan ei sitä kokouksessa esittänyt tai kannattanut.

   Terveisin
   Siku

 3. Hannu Niemi 24/03/2021 at 17:12

  Hei!

  Lähetin jo aamulla tänne viestin, mutta ehkä se sitten hävisi jonnekin, kun sitä ei näy.

  Mutta anyway kysymykseni ja koko huoleni asiassa koskee sitä, mitä konkreettisia suunnitelmia ruoka-avun varmistamiseksi on sen jälkeen, jos nykyisten toimijoiden jakelu mahdollisesti päättyy. Tässähän ovat nimenomaan avunsaajat sijaiskärsijöinä ja Mika Niikko on aktiivisesti levittänyt sanomaa, jonka mukaan ruoka-apu loppuisi ja nimennyt siihen syylliset. Sellaisen viestin levittäminen on aika vastuutonta, jos ruoka-avun luvataan kaikissa tapauksissa jatkuvan niin kuin ymmärsin tuosta blogitekstistä. Asiaa on puitu Nikinmäki FB-sivuilla ja keskustelussa on ollut mukana muutama lautakunnankin jäsen, joilta on saatu asiallista tietoa. Itse olen kritisoinut Niikon toimintaa asiassa mutta toisaalta ymmärrän kyllä myös niitä, jotka ovat osallistuneet vapaaehtoisina avustamiseen. Ehkä se heistä tuntuu, että tässä on heitetty märkä rätti heidän työlleen.

  Ymmärrän hyvin tämän ratkaisun yhdenvertaisuutta ja väärinkäytöksiä koskevat perusteet, mutta siitä huolimatta ykkösprioriteettina pitäisi olla avuntarvitsijioiden hätä ja tarpeet. Jos toiminnan jatkamiseen tavalla tai toisella löytyy keinot, niin ehkä olisi hyvä pyrkiä tästä aktiivisesti tiedottamaan niille, jotka apua tarvitsevat, sillä he lienevät nyt suurelta osin Niikon antaman informaation varassa. Eli tässä mielessä olisi toivottavaa, että on olemassa konkreettinen suunnitelma jatkon varmistamiseksi. Nykyinen toimija on käsittääkseni pyrkinyt toimittamaan lähetyksiä myös kotiin niille, jotka eivät kykene niitä hakemaan.

  Minulla ei ole mitään sidonnaisuuksia mihinkään osapuoleen asiassa ja olen poliittisesti sitoutumaton kansalainen.

  Ystävällisin terveisin,

  Hannu Niemi

  • kampanjatiimi 24/03/2021 at 17:35

   Hei,
   Kiitos viestistäsi, nosta tärkeän ja olennaisen viestin esille asiasta. Näin jo aikaisemman viestisi, mutta valitettavasti päivisin ehdin kovin heikosti vastaamaan muihin kuin työviesteihin. Vapaa-ajan lautakunta päätti nimenomaan vuokrasopimuksen irtisanomisesta Urpiaisentien tilasta. Tilassa on Takaisin Elämään ry:lla mahdollisuus toimia vuoden loppuun ja hakea sillä välillä korvaavaa tilaa. Toki voi kysyä myös Vantaan tilapalveluilta, että millaisilla vuokraehdoilla nykyisen tilan voisi vuokrata ja/tai tehdä tarjouksen tilasta.

   Kaupunginhallitus kantoi myös huolta siitä, että ruoka-apu jatkuisi Korsossa. Suunnitelmat ovat varmasti vielä auki, mutta kuten lautakunnan esityslistan ja päätösperusteiden tekstissä todetaan: Kuntalaispalvelut vastaavat Vantaalla ruoka-avun keskitetystä logistiikasta ja ruoka-avun kehittämisestä. Kaupunkivetoisen hävikkiterminaalin vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista ylläpitää muita ruoka-avun tiloja.
   Yksittäisiä ruoka-avun toimijoita voidaan tukea vapaa-ajan lautakunnan myöntämin avustuksin myöntämisperiaatteiden mukaisesti. Eli Takaisin Elämään ry. voi hakea toiminta-avustusta vuosittain toimintaansa varten, aivan kuten kaikki muutkin ruoka-apua tarjoavat järjestöt. Jos Takaisin Elämään ry. ei jostain syystä toimi jatkossa Korson alueella, niin olen vakuuttunut siitä, että joku muu ruoka-avun toimija ottaa asian haltuun. Ihmettelisin sitä kovasti, jos näin ei käy, että miksi ruoka-apua tarjoava järjestö ei jaa ruokaa siellä, missä siihen on iso tarve.
   Terveisin
   Siku

Kommentointi suljettu.