Koronaviikkoja takana ja edessä

Viime aikoina olen pohtinut enemmänkin koronan merkitystä talouden -, sosiaalisuuden- ja inhimillisyyden näkökulmasta. Varmaa on, että tämän epätavallisen kevään poikkeuksellisuus kokonaisuudessaan avautuu meille monille myöhemmin. Nyt vain elää päivästä toiseen yrittäen pysyä terveenä.  Niin moni, eri tehtävissä, tekee parhaansa estääkseen koronan leviämisen, tarjotakseen palveluja ja muodostaakseen linjakkaita päätöksiä. Kuitenkin on joukko ihmisiä, jotka haluavat kritisoida päivästä toiseen jokaista päätöstä, tekoa ja tekemättä jätettyjä päätöksiä.

Minua on jopa alkanut tympäännyttää toimittajat, jotka hakemalla hakevat virheitä, epäkohtia tai kiistakysymyksiä Suomen linjasta hoitaa koronaepidemiaa. Kritiikkiä pitää esittää, virheet tunnustaa ja niistä pitää oppia, mutta asioilla spekulointi ei edistä mitään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että olemme ainutlaatuisessa kriisissä ja harvalla meistä  on samankaltaisia kokemuksia.

Talouden tiukat ajat
Vantaan kaupunginvaltuutettuna olen tiiviisti seurannut myös kuntataloutta. Koronan aiheuttama poikkeustila vaikuttaa negatiivisesti myös Vantaan talouteen. Verotuloja menetetään mm. yritysten sulkemisen, irtisanomisten ja lomautusten takia. Samaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon kulut kasvavat. Poikkeustila näyttäisi aiheuttavan tänä vuonna kaupungin talouteen n. 100 miljoonan euron miinuksen. Jotkut puhuvat jopa isommistakin luvuista.

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloitteesta on sovittu, että Vantaalle perustetaan valtuustoryhmien yhteinen työryhmä, jonka tarkoituksena on seurata Vantaan taloustilannetta ja ennen kaikkea esittää toimenpiteitä, joilla voidaan ehkäistä/korjata/viivästää talouden heikkenemistä. Demareiden valtuustoryhmän viesti on: Nyt ei ole juustohöylän eikä lomautusten aika, vaan muita keinoja pitää käyttää. Asukkaiden on saatava palvelut, työpaikkoja on luotava lisää ja hyvinvoinnista on huolehdittava. Esim. Vantaan ratikan ja lentoradan investointeja siirtäisin hieman eteenpäin ja lisälainanottoa harkitsisin myös. Vantaa on kasvava ja kehittyvä kaupunki, tästä kyllä selvitään.

Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy aloitti viime viikolla yt-neuvottelut. Hiuksia voidaan halkoa siitä, että onko Vantin henkilöstö Vantaan kaupungin henkilöstöä. Mielestäni on, koska Vantti on kaupungin 100%:sti omistama yhtiö. Siksi lomauttaminen ja samalla kaupungin menojen säästäminen, ottamalla rahaa pienituloisten palkkapussista, on mielestäni törkeää. Todennäköistä on myös, että samaan aikaan kaupunki ei pysty yksityisiltä palveluntuottajilta karsimaan palveluostojaan, koska se on sopimusteknisesti mahdotonta.

Kuntien huonosta taloustilanteesta, lomautuksista ja irtisanomisista tulee viestejä eri puolilta Suomea. Osalla kunnista ei kuitenkaan ole menestymisen mahdollisuuksia – edes tulevaisuudessa. Kuntien määrää olisi pitänyt vähentää jo aikoja sitten. Nyt valtion tuella tekohengitetään montaa kuntaa, koska korona on lisännyt niiden vaikeuksia entisestään.

Uskon parempaan
Tästä selvitään ja varmaa on, että paluuta entiseen ei ole. Tärkeintä on toimia ohjeiden mukaan, huolehtia toisistamme, läheisistämme ja yrittää pysyä terveenä. Kaikesta varovaisuudesta huolimatta, jos koronaan sairastumme, voimme luottaa siihen, että meistä huolehtii ammattitaitoinen henkilöstö joka tasolla.

Lämpimin terveisin

Siku